Een zalige Kerst voor kinderen met brandwonden
 
 
40% van alle slachtoffers komen uit een gezin in armoede. Zij kunnen de kosten voor verzorging niet betalen. Voor deze gezinnen en deze kinderen zijn Kerst en Oudjaar geen feest. U kunt ze helpen om een licht te zien aan het eind van de tunnel. U kunt een (veilige) kaars branden voor kinderen met brandwonden.
 
 
Een veilige Kerst en Nieuwjaar voor kinderen
 
De grootste groep slachtoffers van brandwonden bestaat uit kinderen van 0 tot 4 jaar. De eindejaarsperiode met alle drukte en feestelijke activiteiten is daarom een periode met risico op brandwonden.

Verzeker uw kind van veilige eindejaarsfeesten.
 
10 gulden regels  
 
Geen kinderen in de keuken tijdens het kokkerellen. Zorg ervoor dat kleine kinderen NIET ongezien de keuken kunnen binnensluipen. Monteer desnoods een veiligheidshekje.
 
 
Zet kookpotten zoveel mogelijk achteraan op het vuur. Draai de stelen naar binnen en plaats een fornuishekje. Hou stoelen en krukjes uit de buurt.
 
Gebruik eerder place mats dan een overhangend tafelkleed.
 
ALLE hete vloeistoffen horen in het midden van de eettafel (ook de kop koffie). Zet nooit hete vloeistoffen op een lage salontafel.
 
Zorg dat kinderen niet bij de snoeren van elektrische apparaten kunnen die op tafel staan (raclette, fondue). Let op dat de toestellen niet omver kunnen getrokken met het snoer.
 
Zet een stabiel scherm voor het open vuur. Dit voorkomt dat gloeikooltjes op het tapijt terechtkomen en dat kinderen te dicht bij het vuur komen.
 
Vuurwerk en kinderen: een noodlottige combinatie. Vuurwerk is geen speelgoed, ook niet voor volwassenen. Kinderen worden nooit toegelaten op de plaats van het vuurwerk en zeker niet nadat het vuurwerk is afgelopen (niet ontploft vuurwerk kan een ravage veroorzaken).
 
Kerstboom, kerstversiering en kaarsen zijn geen speelgoed. Controleer of de kerstboom stevig genoeg staat zodat hij niet omver valt bij het minste duwtje van kinderen. Hou kaarsen (en lucifers) uit de buurt van jonge kinderen. Kaarsen op de slaapkamer van kinderen: NOOIT.
 
 
 
NO KID ZONES (keuken, open haard): baken door middel van plakband een gevaarlijke zone af waar jonge kinderen niet mogen komen. Door dit te herhalen, zullen kinderen de boodschap begrijpen.
 
Indien een kind brandwonden oploopt, groter dan een hand, ga dan onmiddellijk naar een ziekenhuis of brandwondencentrum.
 
Alle informatie over preventie brandwonden voor kinderen, vindt u hier.